Wat kost je bruiloft nu eigenlijk?

Wat kost je bruiloft nu eigenlijk?

Categorie : Geen categorie

Wat kost je bruiloft nu eigenlijk?

Wat kost het gemiddeld om te trouwen? We laten je hier de kosten zien op een rijtje zodat je niet voor verrassingen hoeft te komen te staan!

Wat kost het om te trouwen? Natuurlijk is het zo dat jullie helemaal zelf bepalen wat je precies uitgeeft aan je bruiloft, maar om toch in te kunnen schatten wat er zoal bij komt kijken proberen we hier een overzicht te geven aan de diverse kosten voor een bruiloft per onderdeel.  

 

Wat zijn de kosten van een gemiddelde bruiloft?

 

 

Als aankomend bruidspaar dat begint met het plannen van je bruiloft vraag je je natuurlijk af hoeveel je nu eigenlijk moet reserveren voor jullie bruiloft! Een precies antwoord is hierop natuurlijk niet mogelijk, natuurlijk hangt dit sterk af van jullie persoonlijke wensen. . Het meest belangrijke is natuurlijk hoeveel trouwbudget je in gedachten hebt. Er zijn prachtige bruiloften te realiseren voor elk budget, maar wanneer je je zinnen hebt gezet op een exclusieve haute couture wedding met een designer dress op een prachtige romantische locatie, dan zal je waarschijnlijke meer dan het gemiddelde kwijt zijn. In dit artikel vind je de gemiddelde kosten die de verschillende aanbieders van bruidsjurken, trouwlocaties, trouwvervoer, trouwkostuums etc….. gemiddeld rekenen.

 

Hoe maak je een trouwbudget dat goed bij je past?

Een trouwbudget bepalen is iets wat je zeker moet doen. Zo weet je precies wat je te besteden hebt en hoeveel je waaraan kunt uitgeven. Hiermee voorkom je dat jullie onenigheid krijgen over de uitgaven. Zodra je je eigen budget hebt opgesteld, kijken jullie samen wanneer het haalbaar is om dit bedrag bij elkaar te krijgen. Hoeveel zetten jullie maandelijks weg voor de bruiloft, is er nog een spaarpotje en wanneer komt het vakantiegeld binnen? Met jullie creativiteit en het stellen van prioriteiten kun je met elk budget een geweldige bruiloft organiseren!

 

 

 

 

 

Waar gaat je trouwbudget heen?

Zijn jullie echte Bourgondiërs, dan is een Italian wedding misschien iets wat bij jullie past. Lange, mooi gedekte tafels waarbij tijdens de ondergaande zon een heerlijke rode wijn wordt geserveerd passend bij de Ossobuco die zojuist door de chef bereid is. Zijn jullie echte party peeps, dan moet het natuurlijk een trouwfeest worden om nooit te vergeten! Een lekkere duurzame BBQ waarbij alle gasten zelf kunnen pakken wat ze lekker vinden en waar de live band op de achtergrond al een lekker muziekje speelt als start van een geweldige avond. Nadat alle gasten uit hun dak zijn gegaan komt de DJ om ideeën uit z’n dak te laten gaan.

Dit zijn wat ideeën van hoe een bruiloft voor iedereen een andere invulling kan hebben. Ga met het budget dat je hebt dan ook na waar jullie prioriteiten liggen en aan welke onderdelen je meer uit wilt geven. We weten allemaal, voor niets gaat de zon op. Wil je een mooie bruiloft waar je later met een fijn gevoel naar terugkijkt? Ga vooral samen na wat jullie belangrijk vinden op de trouwdag.

Wat kost het om te trouwen?

Allemaal leuk en aardig, maar wat kost het nu écht om te trouwen? Je kunt per categorie op onze site een bedrijvengids vinden met trouwleveranciers. Veel daarvan hebben het tarief voor hun diensten ingevuld. Om ervoor te zorgen dat je niet elke leverancier na hoeft te gaan, hebben wij per categorie inzichtelijk gemaakt wat je minimaal of gemiddeld kwijt kunt zijn. Zo kun je zelf bepalen of de leverancier van jouw keuze past binnen jullie budget.

 

 

De trouwjurk, trouwringen & locatie

 • De zoektocht naar een prachtige trouwjurk is voor de meeste bruiden toch wel één van de belangrijkste onderdelen van de bruiloft. Maar hoeveel kost een trouwjurk nu precies? Het is handig om van tevoren te bedenken hoeveel je er ongeveer aan uit wilt uitgeven. Dit zorgt ervoor dat je gericht kunt zoeken en niet teleurgesteld raakt door die o-zo prachtige, maar net te dure droomjurk.
 • Trouwringen kies je voor het leven, jullie zullen ze immers de rest van jullie leven dragen. De kosten voor trouwringen zijn erg gevarieerd en afhankelijk van het materiaal dat gebruikt wordt, het gewicht van de ringen, het soort stenen en de bewerking. Maar ook de keuze tussen een edelsmid en juwelier kan de prijs beïnvloeden.
 • De kosten voor een trouwlocatie variëren enorm. Willen jullie een trouwlocatie die exclusief voor jullie is of hebben jullie aan één ruimte genoeg? Hebben jullie veel gasten, dan loopt de prijs per persoon op en zal er meer personeel ingehuurd moeten worden. Handige tip: trouwlocaties hebben vaak veel connecties en kunnen daardoor vaak goede afspraken maken met andere trouwleveranciers, waar je als bruidspaar van kunt profiteren.

 

En nu: alle kosten op een rijtje

Om je verder een idee te geven over de kosten van een bruiloft, hebben we een overzicht gemaakt per categorie. Deze kosten zijn gebaseerd op minimale of gemiddelde tarieven van leveranciers met een bedrijfsprofiel op onze website*. Let op: dit is dus een gemiddelde en daardoor kunnen de tarieven van leveranciers hier ook vanaf wijken. Het is handig om een overzicht te hebben met de prijzen die leveranciers rekenen voor hun diensten, waardoor zelf de verdeling van jouw trouwbudget kunt bepalen. Let wel op, veel bedrijven rekenen namelijk een bepaald bedrag per gast, bijvoorbeeld bij de receptie, bij het diner of de feestavond, hierdoor lopen de kosten automatisch op wanneer je meer bruiloftsgasten hebt.

 • Bruidstaart (gemiddelde prijs voor 50 personen) € 333,-
 • Bruidsboeket (gemiddelde prijs) € 94,-
 • Bruidsmake-up (gemiddeld inclusief proefmake-up) € 169,-
 • Bruidskapsel (gemiddeld inclusief proefkapsel) € 212,-
 • Diner (gemiddelde prijs voor 50 gasten) € 1.209,-
 • Locatie voor de ceremonie (gemiddelde, minimale prijs o.b.v. 50 gasten) € 536,-
 • Receptie inclusief zaalhuur (gemiddelde, minimale prijs o.b.v. 50 gasten) € 911,-
 • Diner (gemiddelde, minimale prijs voor 50 gasten) € 1.209,-
 • Feest (4 uur) inclusief drank en zaalhuur (gemiddelde, minimale prijs o.b.v. 50 gasten) € 1724,-
 • Fotograaf (gemiddelde prijs voor 8 uur) € 1.379,-
 • Videograaf (gemiddelde prijs voor 8 uur) € 1.000,-
 • Huwelijksnacht (gemiddelde prijs inclusief ontbijt) € 313,-
 • Huwelijksreis (gemiddeld) € 2.500,-
 • Trouwjurk (gemiddelde, minimale prijs exclusief accessoires en vermaken) € 1.000,-
 • Trouwpak (gemiddelde, minimale prijs exclusief accessoires en vermaken) € 568,-
 • Kleding bruidskinderen (gemiddelde, minimale prijs exclusief vermaken) € 150,-
 • Muziek trouwfeest (gemiddelde prijs voor 4 uur inclusief apparatuur) € 1.263,-
 • Trouwambtenaar (gemiddelde, minimale prijs voor de huwelijksvoltrekking) € 720,-
 • Trouwringen (gemiddelde, minimale prijs) € 794,- per paar
 • Huwelijksbedankjes (gemiddelde prijs o.b.v. 50 gasten) € 250,-
 • Trouwauto (gemiddelde prijs voor 4 uur, exclusief kilometerheffing) € 356,-
 • Trouwkaarten (gemiddelde prijs voor 50 stuks) € 158,-

 

Onvoorziene kosten voor je bruiloft

Er kunnen altijd elementen duurder uitvallen of kosten worden gemaakt waar je niet op gerekend had. Misschien is jouw favoriete leverancier wel super populair of heb je extra budget nodig voor jurken voor de bruidsmeisjes?  Houd daarom, naast de gewone kosten, ook altijd rekening met onvoorziene kosten. Reken hiervoor ongeveer 10% van het budget.

 

Vergeet ook jullie huwelijksreis niet!

Het is onwijs belangrijk dat jullie na de bruiloft tot rust komen. Het organiseren van een bruiloft is natuurlijk erg leuk, maar kost een hoop energie en tijd. Reserveer daarom ook een (klein) bedrag voor jullie Huwelijksreis.  En of dat nou een luxe hotel op de Veluwe is of drie weken op de Malediven, het is superfijn om samen nog even in die bubbel te blijven hangen en te genieten van elkaar!